Trainingen

Een essentieel onderdeel van een succesvolle en duurzame implementatie betekent dat de (aanstaande) triagist voldoende scholing krijgt om de NTV correct te gaan gebruiken. Dit vraagt om een training waar ingegaan wordt op de inhoud van de triagewijzer. En tevens op het vaardig worden van het voeren van een triagegesprek. Deze training is speciaal ontworpen voor de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde op basis van leerwensen vanuit de diverse organisaties uit de verloskundige zorgketen in combinatie met de ervaring van de trainers.

Er zijn verschillende trainingen ontwikkeld voor zorgverleners binnen de verloskundige disciplines (assistentes, polimedewerkers, verpleegkundigen, verloskundigen en artsen). De trainingen zijn afgestemd op het kennisniveau en de wensen van de doelgroepen. 

Onderstaand een greep uit het huidige aanbod. Mocht de gewenste training er niet bijstaan, dan kan hierover altijd overleg gevoerd worden. 

 

 – Huidig aanbod van trainingen – 

VERLOSKUNDE

Er is een basistraining over gebruik van Nederlandse Triagewijzer Verloskunde binnen de verloskunde. Deze training is gericht op het eerste gebruik. Het geeft informatie over ingangsklachten, urgentiecategorie, risicofactoren, gespreksmodel van het triagegesprek. De basisscholing is een minimaal vereiste voor professionals die de triage dagelijks gaan toepassen. Tijdens de training worden diverse handvaten geboden om de NTV dagelijks te gaan toepassen. De training duur 4.30u. De training is ontwikkeld voor professionals in de 1e lijns verloskundige praktijken (assistenten en verloskundigen) en voor professionals in de kliniek (doktersassistenten, 1e lijns verloskundigen, verpleegkundige en evt. klinisch verloskundigen etc). De basistraining krijgt zeer regelmatig updates. Op deze manier past het binnen de huidige ontwikkelingen en blijft het aansluiten op de beroepspraktijk. De maximale groepsgrootte is 12 personen. Deze training is geaccrediteerd door de V&VN en de KNOV.

Deze training is nu ook individueel te volgen. 14-11 Verloskundige Triage met de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde. De inschrijvingen verlopen via deze link.

Er zijn 2 nieuwe vervolgtrainingen ontwikkeld voor triagisten (verpleegkundigen en doktersassistenten) binnen de kliniek. Het doel van deze training is om zorgprofessionals te ondersteunen om puntjes op de í te zetten, nieuwe kennis toe te voegen én om de ruimte te geven om met elkaar in gesprek te gaan over triage in de verloskunde. Deze wordt op locatie verzorgd op afspraak. De training duurt 4 uur. De maximale groepsgrootte is 12 personen. 

Er is een starttraining ten behoeve van de begeleiding van de implementatie voor de projectgroep ontwikkeld. Veelal is het erg zoeken hoe de implementatie binnen de eigen organisatie vorm gegeven moet worden. Op basis van de vele ervaringen is er een begeleide werkgroep mogelijk. In de bijeenkomst bepalen de leden van de werkgroep samen de doelstelling, de scholingsbehoefte en de startdatum van de implementatie. Ook worden andere zaken uitgevraagd en op basis daarvan wordt een projectplan geschreven. De begeleide starttraining van de werkgroep duurt in totaal 4 uur. (2x 2uur of 1x 4 uur).  

Er is een medische kennisscholing voor doktersassistenten van de polikliniek of assistenten van de verloskundigenpraktijken. Tijdens deze scholing wordt uitgelegd welke klachten van de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde passen bij de hoge urgentie categorieën. De vermeerdering van kennis geeft een beter gebruik van de triage-criteria. De bijeenkomst duurt 2  1/2  uur en wordt op verzoek ook digitaal verzorgd. Eventueel kan deze bijeenkomt ook geïntegreerd aangeboden worden met een basistraining. Deze sessie is zonder basistraining af te raden. 

Scholing aan medische zorgprofessionals in de kliniek (vakgroep van gynaecologen, arts-assistenten en physician assistants, klinisch verloskundigen) om informatie te krijgen over de NTV. Zij dienen op hoofdlijnen te weten hoe het werkt, wat erin staat en waarom het gebruikt wordt. Deze kennissessie duurt 2 – 1 1/2 uur en wordt op verzoek evt. ook digitaal verzorgd. Deze scholing wordt met name gegeven wanneer de triage wordt geïmplementeerd.  

ALGEMENE SPOEDZORG (HAP, MKA, SEH) 

Voor meldkamercentralisten (MKA) of triagisten van SEH is het essentieel om de toegevoegde 5 ingangsklachten met zwangerschap binnen de Nederlandse Triage Standaard (NTS) goed toe te passen. Een nadere  verkenning aan de hand van casuïstiek en verloskundige ziektebeeldenstaat in deze training centraal. Vooral de hoog urgente ziektebeelden (U1) worden behandeld.  De training duurt minimaal 2 uur (maar kan zeker langer). 

Ook voor triagisten van de Huisartsenpost (HAP) of huisarts is het goed om de 5 ingangsklachten met zwangerschap te leren kennen. Op basis van casuïstiek worden de ingangsklachten toegepast.  Welke typische klachten kan je verwachten en wat zijn de afspraken over de juiste zorgverlener?  De training duurt 4 uur. Hiervoor is accreditatie toegewezen vanuit KABIZ.

Deze training kan ook individueel gevolgd worden. 26-09 Triage en zwangerschap voor DA en Triagisten. Inschrijvingen verlopen via deze link.

De trainingskosten kunnen worden opgevraagd.

 

Gebruikers bijeenkomst

Jaarlijks wordt er ook een gebruikersbijeenkomst georganiseerd. Deze bijeenkomst is op dit moment nog op uitnodiging en volgt na of tijdens de implementatie. Indien er interesse is om hieraan deel te nemen, geef dit aan bij de projectleider van het eigen ziekenhuis.

Frequently Asked Questions (FAQ)

Dit is naar eigen inschatting. Het is aan te bevelen de training te volgen een maand voordat de NTV geïmplementeerd wordt. Dat betekent dat er een projectplan is voor procesmatige implementatie waarbij er ook aandacht is voor de technische applicatie in het EPD/VIS en in de organisatie dient de NTV als protocol te worden geaccepteerd.

De training geeft wel een duidelijk verbetering van kennis en vaardigheid in het inschatten van de urgentie van de zorgvragen. Dit kan elke zorgprofessional ondersteunen in de dagelijkse praktijk. Dus dat betekent dat je altijd welkom bent, maar daarna niet direct 100% kan gaan werken met de NTV.

Bij annulering > 21 dagen voor de training worden de kosten 100% geretourneerd. Bij annulering < 21 dagen voorafgaand aan de training wordt 50% gerestitueerd. De training wordt uiterlijk 2 weken voor de datum geannuleerd indien het minimale aantal deelnemers niet is behaald.

De training wordt gegeven door dr. Bernice Engeltjes.

Of op verzoek kan de training ook verzorgd worden door Corlijn van Dijk MSc.

Beide kennen de beroepspraktijk vakinhoudelijk goed en hebben aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde. Meer informatie.

Ja, dit is mogelijk. Hiervoor kan contact opgenomen worden met Bernice.

Ja, dit is mogelijk. Hiervoor kan contact opgenomen worden met Bernice.  

Neem direct contact op

Wordt je vraag niet beantwoord in onze FAQ?
Mail ons! 

Winkelwagen
small_c_popup.png
Bernice Engeltjes - Triagewijzer Verloskunde

Neem contact op met Bernice Engeltjes