
Corlijn van Dijk
MSc, Physician Assistant Klinisch Verloskundige
Corlijn is werkzaam als Physician Assistant Klinisch Verloskundige in UMC Utrecht. Tevens EuSim Instructeur en onderzoekster verloskundige triage. Corlijn rondde tevens de bachelor Gezondheidswetenschappen af aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (Erasmus Universiteit).
Met veel passie werk ik als Physician Assistant Klinisch Verloskundige in het WKZ. Door mijn BMG-achtergrond (Beleid en Management Gezondheidszorg – Gezondheidswetenschappen) heb ik een voorliefde voor zorgprocessen en innovaties in de zorg. In de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde komen deze twee heel mooi samen.
Triage, het classificeren van patiënten op basis van urgentie is om veel verschillende redenen nodig. Het zorgt voor de juiste zorg, op het juiste moment door de juiste zorgverlener. Door de zorgprioriteit vast te stellen leidt dit tot meer effectiviteit, eenduidigheid en veiligheid. Daarnaast geeft het een juridisch kader waarin kwaliteit en toetsing geborgd zijn. Tijdens de opleiding tot Physician Assistant heb ik mij verder verdiept in het onderwerp verloskundige triage en heb ik een eerste voorlopige analyse gedaan naar de validiteit van de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde voor de obstetrische spoedpatiënt van OLVG.
Ik ben overtuigd van de toegevoegde waarde die verloskundige triage kan hebben voor verdere professionalisering van de verloskundige zorg. Met mijn enthousiasme hoop ik anderen nét zo enthousiast te maken over verloskundige triage! Leuk jullie te ontmoeten!
Bernice over Corlijn: Corlijn is gedreven, een echte vakvrouw, ze heeft een groot hart voor de zorg en zorgprofessionals en ze is een echte alleskunner.

Bernice Engeltjes
MPA, hogeschooldocent masteropleiding Physician Assistant Klinisch Verloskundigen, Hogeschool Rotterdam en promovenda op het gebied van verloskundige triage
Van oorsprong is zij physician assistant, verpleegkundige en verloskundige. Bernice is verbonden aan de Stichting Dutch Triage Consortium.
De drijfveer in mijn werk is om van toegevoegde waarde te zijn bij de ontwikkeling van vakprofessionals in de zorg. Mensen nieuwsgierig te maken om nieuwe dingen te leren en daardoor zichzelf verder te ontwikkelen en ook daarbij de zorg verder te ontwikkelen.
Tijdens deze training gaat het specifiek over het onderwerp triage. De mogelijkheden die er liggen op dit terrein geven aanleiding tot veranderingen van de zorginhoud van de verloskundige spoedzorg. Dagelijks werken vele bevlogen zorgprofessional om de zorg voor de zwangere vrouwen in de juiste banen te leiden. Door onderwijs te verzorgen over de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde zijn deze zorgprofessionals beter toegerust in het uitvoeren van deze werkzaamheden.
Persoonlijk hoop ik zorgprofessionals te enthousiasmeren om het onderwerp triage te omarmen en daardoor de zorg verder te gaan professionaliseren de komende jaren. Er liggen veel kansen op persoonlijk niveau per zorgprofessional maar ook voor de gehele zorgorganisatie (lokaal, regionaal en landelijk). Hier draag ik graag een steentje aan bij door onder andere het verzorgen van deze training.
Corlijn over Bernice: Bernice is dé drijvende kracht achter de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde, gepassioneerd en enthousiast, met veel kennis van zaken en een echte inspirator!
Over de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde
De Verloskundige Triage Studie is onderdeel van de stichting Dutch Triage Consortium. De stichting heeft ten doel het wetenschappelijk onderzoek en scholingen over (maar niet uitsluitend) het onderwerp triage te initiëren, uitvoeren en evalueren en tevens andere (wetenschappelijk) medische onderzoeken te verrichten. Per 1 april 2017 werd een NWO-docentenbeurs verkregen ten behoeve van een PhD voor Bernice Engeltjes.
Een drietal internationale wetenschappelijke artikelen zijn reeds gepubliceerd:
– Ontwerp van de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde (2020)
– Validiteit van de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde (2021)
– Betrouwbaarheid van de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde (2021)
De deelnemende ziekenhuizen binnen de onderzoeken waren: OLVG locatie West & Oost te Amsterdam, GeboorteHuis Leiden van het LUMC te Leiden, ElisabethTweestedenZiekenhuis te Tilburg, Amphia ziekenhuis te Breda en Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch, ErasmusMC te Rotterdam, Tjongerschans Ziekenhuis, Heerenveen, IJsselland Ziekenhuis te Capelle aan de IJssel en Antonius Ziekenhuis te Utrecht. Losstaand van het onderzoek is de triagewijzer ondertussen geïmplementeerd in vele ziekenhuizen en in verloskundigenpraktijken.
De onderzoeksbegeleiding is in handen van Prof. Dr. F. Scheele, gynaecoloog – OLVG en hoogleraar VU Amsterdam, Prof. Dr. E. Wouters, arts, lector Fontys Hogescholen Eindhoven en hoogleraar Universiteit Tilburg, Dr. A. Rosman, lector Hogeschool Rotterdam, Dr. R. Rijke, Hogeschool docent, arts-onderzoeker Masteropleiding PA klinisch verloskundige Rotterdam. Corlijn van Dijk, MSc, PA-klinisch verloskundige is betrokken als trainer en onderzoeker binnen dit project.
Een aantal artikelen zijn reeds verschenen in het Nederlandse vaktijdschriften:
– Succesvolle implementaties van telefonisch verloskundige triagesysteem (NTOG) (2019)
– Hoofdrol voor obstetrieverpleegkundigen bij verloskundige triage (VOG) (2019)
– Verloskundige triage klaar voor praktijk (Medisch Contact) (2014)
In de digitale versie is de volgende disclaimer opgenomen: De Triagewijzer Verloskunde is bedoeld als een ondersteunend hulpmiddel voor triagisten. Het eigen klinisch inzicht dient ten alle tijden meegenomen te worden tijdens het triageproces. De auteurs zijn niet aansprakelijk voor schade die is of dreigt te worden toegebracht en voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van de richtlijn.